O prăjitură foarte fragedă și extrem de delicioasă...
Pentru foi aveți nevoie de
- 10 linguri de lapte
- 10 linguri de zahăr
- 10 linguri de ulei
- 2 ouă
- 1 linguriță rasă de amoniac
- un praf de sare
- făină cât cuprinde (circa 550 g )
Pentru cremă aveți nevoie de
- 1 litru de lapte
- 8 linguri de
făină
- sucul de la o jumătate de lămâie
- 6 linguri de zahăr
- 1 pachet de unt
- coaja de la o lămâie
- o esență de vanilie
- și nucă de cocos pentru presărat deasupra prăjiturii.
Pregătirea foilor
Într-un bol puneți ouăle ,zahărul,laptele, uleiul și amestecați bine totul cu ajutorul unui tel , până când se topește zahărul ,adăugați praful de sare ,amoniacul stins cu puțină zeamă de lămâie sau oțet și amestecați puțin ,adăugați făina câte o lingură amestecați cu telul până se încorporează apoi frământați cu mâna până obțineți un aluat nici prea tare nici prea moale.Lăsați aluatul să se odihnească 30 de minute.Apoi împărțiți aluatul în trei bucăți aproximativ egale.Întindeți fiecare bucată pe o hârtie de copt de mărimea unei tăvi (,încercați să-i dați o formă drepunhiulară și să fie cât mai subțire ) așezați foaia de aluat cu tot cu hârtie pe dosul tăvii ,înțepați aluatul cu o furculiță ( pentru a nu se umfla la copt ) băgați la cuptorul preîncălzit pentru 15 minute la foc moderat până se întărește foaia și se colorează puțin..Procedați la fel și cu celalte două foi.
Pregătirea cremei
Puneți într-o crăticioară (preferabil de tuci) făina ,zahărul,coaja de lămâie ,esența de vanilie și laptele turnat puțin câte puțin și amestecați cu telul să nu se formeze cocoloașe.Puneți crăticioara pe foc moderat amestecând mereu cu telul până crema începe să se îngroașe. Luați de pe foc și adăugați zeama de lămâie și amestecați până se încorporează bine,apoi lăsați să se răcească la temperaturacamerei.Adăugați câte o lingură de unt ( untul să fie tot la temperatura camerei ) în cremă și mixați după fiecare,continuați să faceți același lucru până terminați tot untul .
Asamblarea prăjiturii
Tapetați o tavă cu o folie de celofan ,pune-ți una dintre foi ,peste foaie puneți cremă întindeți bine pe toată suprafața ,faceți acelați lucru și cu a doua foaie , păstrați cremă și pentru a treia foaie doar puțin căt să se acopere foaia .Presărați cu nucă de cocos sau cu alune măcinate,nuci măcinate,ciocolată rasă sau topită .....după preferință .Dar pentru că este Albă ca zăpada este de preferat nuca de cocos .Acoperiți prăjitura cu o folie de plastic,deasupra puneți un fund lemn de mărimea tăvii,puneți o greutate pe fund și dați la figider timp de 6 ore sau lăsați peste noapte,astfel încât să se îmoaie bine foile.Apoi porționați prăjitura în romburi sau pătrate... !.
Poftă bună vă doresc !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu