26 mai 2015

DULCEAȚĂ DE CĂPȘUNI


   Dacă tot este sezonul căpșunilor ,zic să profităm și să pregătim pentru iarnă și nu numai......
- 2 kg căpșuni de preferat românești
- 1,5 kg zahăr
- 1-2 pliculețe zahăr vanilat
- o lămâie
Căpșunii se curăță de codițe se spală bine fără să se sfărâme , se lasă  să se scurgă bine de apă și  se pun într-un vas împreună cu zahărul și zahărul vanilat.... un strat de căpșuni unul de zahăr ,se lasă la rece timp de 12 ore. Apoi se toarnă căpșunii și siropul lăsat într-o cratiță de tuci și se dau la foc mic până se topește zahărul amestecând din când în când apoi se dă focul mai iute.Lămâia se spală bine cu apă călduță apoi se taie felii și se adaugă în dulceață .......de regulă se pune numai zeama de la lămâie ,dar eu pun și coaja pentru că îi dă o aromă deosebită  , se lasă să fiarbă până se leagă .Pentru a verifica dacă este gata se pun câteva picături pe o farfurie, dacă picăturile nu se preling pe farfurie...dulceața este gata.Dulceața fierbinte se toarnă în borcane spălate și uscate bine.Se închid ermetic și se pun în pături până a doua zi. Apoi se pun în cămară.
Poftă bună și spor la treabă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu