15 decembrie 2016

PRĂJITURĂ ALBĂ CA ZĂPADA CU CREMĂ DE LĂMÂIE

O prăjitură fină și răcoritoare ! Pare o rețetă complicat de făcut  ,dar vei vedea că nu-i așa.Încearcă....
Pentru foi ai nevoie de..
- 2 ouă
- 120 g unt
- 150 g zahăr tos
- o linguriță amoniu
- 80 g iaurt
- 450-500 g făină
Pentru cremă ai nevoie de.. 
- 1 l lapte

- 100 g făină
- 3oo g zahăr tos
- 200 g unt ( 80% grăsime)
- coajă rasă de la 2 lămâi
- zeama de la 2 lămâi
- zahăr pudră pentru decor
 Mod de preparare.....Începe mai întâi cu crema pentru a avea timp să se răcească..
1. Pune 500 ml lapte la foc
2. Amestecă făină cu jumătate din cantitatea de zahăr și restul de lapte.
3.Când laptele aflat pe foc începe să fiarbă toarnă cu grijă amestecul de făină,zahăr și lapte și amestecă încontinuu cu un tel ca să nu se formeze cocoloașe. Lasă la foc mic până se îngroașă....apoi....
4.Adaugă zeama și coaja de lămâie ..omogenizează  bine și lasă crema la răcit .
5. Mixează untul moale(la temperaturacamerei) cu restul de zahăr până devine pufos ,apoi adaugă la crema de lămâie răcită și pune la frigider pînă pregătești foile.

Preparare foi....
1.  Pune praful de amoniu în iaurt și lasă-l să se umfle.
2. Mixează untul la temperatura camerei cu zahărul pînă obții o cremă fină  apoi adaugă ouăle bătute și iaurtul cu amoniu .
3. Fă o adâncitură în bolul cu făină  și toarnă amestecul și frământă bine aluatul pînă  nu se mai lipește de mâini.
4.  Împarte aluatul în patru ,presară făină pe blaul de lucru și întinde pe rând câte o foaie subțire.
5.Unge fundul unei tăvi de la aragaz cu puțin ulei și transferă cu grijă prima foaie(rulează  foaia pe sucitor)...apoi înțeapă foaia din loc în loc cu o furculiță.
6.Pune tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade  și las-o cam 15 minute pînă începe să se rumenească ușor pe margini.Scoate apoi foaia pe un prosop curat (ai mare grijă să nu se rupă)...Repetă procedeul și coace și restul foilor ,apoi lasă-le la răcit .
Montează prăjitura..
1. Tapetează interiorul tăvii pe care ai copt foile cu folie alimentară 
2. Împarte crema în 3 boluri  ,așază prima foaie unge cu crema și asmd ,iar la final pune ultima foaie.
3.Acoperă tava cu folie alimentară  și lasă prăjitura la frigider peste noapte sau cel pușin 9-10 ore pînă folie se îmoaie bine..
4.Porționeaz-o în cuburi sau romburi și pudrează cu zahăr pudră.
Bon appetit !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu