16 decembrie 2016

ALUAT DE FOIETAJ -probat în bucătărie

.Este un aluat pufos, nedospit care crește în straturi .....Reușita lui ține de respectarea cu strictețe al fiecărui pas...este extrem de important lucrul acesta pentru că altfel nu va crește așa cum îți dorești......Încearcă........ .învață să pregătești acasă ....Incrediente pentru bază..
 - 440 g făină(făină tip 550 este foarte bună , are un conținut mare de gluten)
- 80 g unt... 80 -84 % grăsime (nesărat,topit)
- o linguriță oțet
- 200 ml apă foarte rece 
- o jumătate linguriță sare
 Incrediente pentru foietaj...

 - 360 g unt rece nesărat 80-84% grăsime 
- 100 g făină pentru întins
 Preparare.
( în bucătărie e bine să nu fie prea cald ..temperatura optimă este 18-21 grade)
 1.Presează untul rece ,apoi presară-l cu puțină făină și remodelează-l într-un dreptunghi (încearcă să folosești doar vîrful degetelor pt. că palma este mai caldă și nu vrei să topești untul.(Acesta este cel mai important lucrul la un foietaj , ca untul să rămână tot timpul rece ).După ce i-ai dat cît de cît forma inițială bagă-l înapoi la frigider. .
 1a.Pune cele 80 g de unt la topit 
2. Pune făina într-un bol ,adaugă sarea ,oțetul ,untul topit adaugă-l treptat(folosește un robot de bucătărie..dacă nu ai ...merge și cu mâna ) apoi toarnă apa rece treptat .Aluatul se frâmântă 3-4 minute .....nu mai mult . 
3. Pudrează blatul de lucru cu puțină făină și întinde aluatul sub formă de dreptunghi.În mijlocul aluatului întins pune bucata de unt din frigider . (trage partea de sus peste bucata de unt,apoi împăturește și partea dreaptă ,colțul de jos,partea stângă)
 4. Întoarce aluatul pe blatul înfăinat cu părțile suprapuse dedesubt,presară-l cu puțină făină și presează cu sucitorul cu atenție nu foarte tare(din aproape în aproape,încetul cu încetul)... încât untul să nu iasă prin marginile aluatului.....la un moment dat vei vei vedea untul sub foaia de aluat (trebuie lucrat relativ repede pt ca untul să nu se topească) 
5. În momentul când aluatul are o grosime aproximativ egală înpăturește aluatul ( trage partea de sus până la jumate,iar partea de jos ..trage-o peste partea de sus).....răsucește aluatul încât partea pliată să fie dedesubt și dă-l la frigider pentru 10 minute
.6.Procesul de înpăturire îl faci de 6 ori.
 PS.Dacă nu ai chef să parcurgi toate aceste proceduri ... mai bine cumpără-l din comerț....dar îți spun sigur că acela conține margarină și nu unt. ....și încă ceva eu am dublat incredientele , tu  poți să reduci din cantiți la jumătate...
Dacă vrei să-l folosești imediat după cele 6 împăturiri lasă aluatul înainte la frigider 30 de minute , dacă nu....... , aluatul îl poți păstra și două luni în congelator . 
 Spor la bucătărit îți doresc !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu