CIORBĂ DE FASOLE.....CA LA MAMA ACASĂ
Ciorbă de fasole simplă.. ……….dar deosebit de savuroasă……
– 500 g fasole boabe
– 5 linguri de ulei
– 1 ceapă potrivită ca mărime + 1 ceapă mică
– 1 morcov mare
– 1 păstarnac
– 1 rădăcină pătrunjel
– 1 ardei gras roşu
– 1 roşie
– 1 ţelină mică
– 1 crenguţă de cimbru
– 2 linguri bulion
– 1 legătură pătrunjel
– 1 legătură leuştean
– 1 l borş sau după gust , 1-2 colăcele de fidea
– sare,delikat
Fasolea boabe aleasă se pune de seara la înmuiat în apă rece, cu scopul de a scurta procesul de fierbere.
Dimineaţa se aruncă apa se spală fasolea şi se pune la fiert cu apă
rece cca. 3 litri , după 10 minute de la fierbere se schimbă apa cu altă
apă caldă . Procedura se repetă încă de două ori. Se adaugă 1 linguriţă
sare şi fierbe la foc mic. Când fasolea este fiartă se completează cu
apă caldă ,până la 3 litri.se adaugă 1 linguriţă sare, ceapa tocată
mărunt şi pătrunjelul verde tocat. Morcovul,păstârnacul,pătrunjelul,ţelina,ardeiul
se spală ,se curaţă, apoi se tăie cubuleţe sau se dau pe răzătoarea
mică rădăcinile.Într-o tigaie mai adâncă se pun 3 linguri de ulei la
încins,se adaugă legumele şi se lasă 3-4 minute să se soteze,apoi le
punem în oală.Când legumele s-au fiert,se adaugă bulionul diluat cu
puţină apă,roşia opărită,curăţată de pieliţă,seminţe şi tăiată mărunt
,fideaua mărunţită şi borş după gust, fiert separat.Se condimentează cu
sare,delikat după gust şi se mai fierbe 10 minute. Într-o tigaie se
încing cele 2 linguri de ulei rămase şi se căleşte ceapa mică tocată
mărunt cu grijă să nu se ardă,se stinge cu 1-2 polonice de borş ,apoi se
toarnă în oală.După 2-3 clocote se ia oala de pe foc , se adaugă
leuşteanul tăiat mărunt şi se acoperă cu un capac. Se serveşte fierbinte
cu ardei iute,dar este bună şi rece cu ceapă roşie sau albă după
preferinţe. Poftă bună vă dores
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu