7 noiembrie 2013

CIORBĂ DE FASOLE.....CA LA MAMA ACASĂ


Ciorbă de fasole simplă.. ……….dar deosebit de savuroasă……
 


– 500 g fasole boabe
– 5 linguri de ulei
– 1 ceapă potrivită ca mărime + 1 ceapă mică
– 1 morcov mare
– 1 păstarnac
– 1 rădăcină pătrunjel
– 1 ardei gras roşu
– 1 roşie
– 1 ţelină mică
– 1 crenguţă de cimbru
– 2 linguri bulion
– 1 legătură pătrunjel
– 1 legătură leuştean
– 1 l borş sau după gust , 1-2 colăcele de fidea
– sare,delikat

Fasolea boabe aleasă se pune de seara la înmuiat în apă rece, cu scopul de a scurta procesul de fierbere.
Dimineaţa se aruncă apa se spală fasolea şi se pune la fiert cu apă rece cca. 3 litri , după 10 minute de la fierbere se schimbă apa cu altă apă caldă . Procedura se repetă încă de două ori. Se adaugă 1 linguriţă sare şi fierbe la foc mic. Când fasolea este fiartă se completează cu apă caldă ,până la 3 litri.se adaugă 1 linguriţă sare, ceapa tocată mărunt şi pătrunjelul verde tocat. Morcovul,păstârnacul,pătrunjelul,ţelina,ardeiul se spală ,se curaţă, apoi se tăie cubuleţe sau se dau pe răzătoarea mică rădăcinile.Într-o tigaie mai adâncă se pun 3 linguri de ulei la încins,se adaugă legumele şi se lasă 3-4 minute să se soteze,apoi le punem în oală.Când legumele s-au fiert,se adaugă bulionul diluat cu puţină apă,roşia opărită,curăţată de pieliţă,seminţe şi tăiată mărunt ,fideaua mărunţită şi borş după gust, fiert separat.Se condimentează cu sare,delikat după gust şi se mai fierbe 10 minute. Într-o tigaie se încing cele 2 linguri de ulei rămase şi se căleşte ceapa mică tocată mărunt cu grijă să nu se ardă,se stinge cu 1-2 polonice de borş ,apoi se toarnă în oală.După 2-3 clocote se ia oala de pe foc , se adaugă leuşteanul tăiat mărunt şi se acoperă cu un capac. Se serveşte fierbinte cu ardei iute,dar este bună şi rece cu ceapă roşie sau albă după preferinţe. Poftă bună vă dores

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu