7 noiembrie 2013

PIFTIE(RĂCITURI)

O mâncare tradiţională ,nelipsită din meniul sărbătorilor  de paşte sau crăciun şi nu numai…..


- carne de curcan(2 aripi+1pulpă superioară) sau  carne   de cocoş , porc ,etc…
– 2 cepe
– 2 morcovi
– 1 ţelină mică
– 1 rădăcină pătrunjel
– 2-3 foi de dafin
– 1 lingură piper boabe
– 1 lingură delikat
– 2 căpăţâni usturoi mai mari
– 2 pliculeţe gelatină
– sare
 Într-o oală mai mare se pun bucăţile de carne şi toate legumele întregi după ce au fost curăţate şi spălate,foile de dafin,piperul boabe,.Se toarna apă cât să treacă de 25-30 cm peste carne şi se lasă să fiarbă foarte încet fără să clocotească.Când carnea este fiartă pe jumătate,se adaugă delikatul,sare după şi se fierbe în continuare până carnea se despride de pe oase .Se ia de pe foc se scoate carnea şi legumele şi după ce s-a răcit se taie se aranjează în boluri, farfurii adânci, etc.se poate pune şi morcovul fiert tăiat rondele pentru a avea un aspect mai plăcut.Când apa în care a fiert devine calduţă se pune în ea usturoiul zdrobit şi gelatina (care a fost pusă la înmuiat în apă rece),se vântură zeama cu un polonic până capătă un gust plăcut de usturoi,apoi se strecoară şi se pune în vasele cu carne şi se lasă la răcit .Când piftia s-a întărit se serveşte cu mămăliguţă caldă . (pentru ca piftia să se desprindă mai usor atunci când o răsturnaţi.. .. …..cufundaţi un pic bolul în apă fierbinte)
Poftă bună vă doresc !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu