7 noiembrie 2013

CIORBĂ DE PERIŞOARE

  • O reţetă tradiţională românească….preferata mea…

  • 1 kg oase de vită
  • 2 cepe
  • 2 morcovi
  • 1 rădăcină pătrunjel
  • o jumătate de ţelină mai mică
  • 2 cartofi mici
  • 3 litri apă
  • 1 litru borş
  • 2 linguri bulion
  • 1 legătură leuştean
  • 1 legătură pătrunjel verde
  • sare,delikat după gust
  • 1 gălbenuş + 2 linguri smântână pentru dres ciorba…opţional
  • Perişoare :
  • 4oo g carne de vită
  • 1 ceapă mică
  • 3 linguri cu orez
  • 2 ouă
  • 1 felie de pâine
  • 1 legătură pătrunjel
  • 1 linguriţă cimbru uscat
  • sare,piper
  • Se pune la fiert într-o oală cu apă şi cam o jumătate lingură de  sare, oasele ,morcovul,ceapa,pătrunjelul,ţelina,cartofii toate tăiate cubuleţe şi se lasă să fiarbă bine.Amestecăm  carnea cu ceapa dată prin răzătoarea mică sau se toacă odată cu carnea,orezul fiert şi răcit,ouăle ,pâinea muiată în apă şi stoarsă bine,verdeaţa tocată,cimbrul,sare,piper după gust ,Apoi formăm cu mâna umedă perişoare de mărimea unei nuci şi le aşezăm pe o farfurie întinsă sau pe un platou umezite mai întâi cu puţină apă ,după care le punem cu grijă în oala care fierbe.Le lăsăm să fiarbă (sunt gata atunci când se ridică deasupra ciorbei )  Adăugăm borşul fiert separat,bulionul subţiat cu un pic de apă,verdeaţa tăiată mărunt potrivim de sare,delikat după gust şi lăsăm să mai dea câteva clocote.Opţional dacă vă place,se drege cu ou şi smântână……se amestecă gălbenuşul cu smântâna într-un castron şi se adaugă treptat 2-3 polonice de ciorbă amestecând mereu  apoi se toarnă acest amestec în oală. La sfârşit adăugă leuşteanul şi servim.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu