6 noiembrie 2013

TOCANĂ DE LEGUME




Foarte bună……nici nu se compară cu aşa-zisa” tocană “din comerţ…



– 1 kg ceapă
– 1 kg de morcovi
– 1,5 kg de ardei capia
– 1,5 kg gogoşari
– sucul de la 4 kg de roşii
– 1/2 l de ulei
– 1 cană de 250 de ml plină cu orez
– 2-3 foi de dafin
– delikat, sare,piper

1. Se face sucul de roşii.Roşiile spălate se taie felii şi se dau prin maşina de tocat la care se ataşează dispozitivul pentru suc de roşii sau dacă sunteţi în criză de timp procedaţi aşa: Se opăresc roşiile întregi în apă clocotită se trec imediat pe sub un jet de apă rece.Se curăţă de peliţe,seminţe,de partea mai tare de la codiţe şi se pasează cu blenderul. Sucul rezultat se toarnă într-o oală mai mare(preferabil de tuci),se adaugă şi uleiul şi se fierbe cât să dea un clocot, două.
2.Ceapa curăţată se taie peştişori.
3.Ardeii şi gogoşarii (spălaţi şi curăţaţi de cotoare şi seminţe) se taie fideluţă.
4.Morcovul se dă prin răzătoarea mare.
5. Se introduc legumele astfel pregătite în oala cu suc de roşii se adaugă un pic de sare,piper şi se fierb la foc moderat timp de 1 oră şi jumătate amestecând periodic, până când se înmoaie legumele şi compoziţia scade bine.
6.Separat se fierbe orezul pe jumătate şi se toarnă în oala cu legume,se adaugă frunzele de dafin,delikat,sare,piper după gust şi se continuă fierberea încă 30 de minute.Se scot frunzele de dafin.
7. Tocana astfel preparată se toarnă fierbinte în borcanele sterilizate în cuptor care, apoi, se astupă cu capace(din cantităţile date mi-au ieşit 6 borcane de 800 ml). Borcanele se învelesc cu o pătură groasă şi se lasă acoperite până se răcesc .
8. Se păstrează într-un loc uscat şi răacoros.
Spor la treabă şi poftă bună vă doresc !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu