8 noiembrie 2013

TORT CU BLAT DE NUCĂ



Un desert rafinat….plin de tentaţii….


La aluatul universal mai puneţi 4 linguri miez de nucă măcinat pe care îl adăugaţi în gălbenuşuri înainte de a turna apa clocotită
Se unge o formă de tort se tapetează cu hârtie de copt,se toarnă aluatul şi se dă la cuptorul preîncalzit la foc potrivit ( 180 de grade ) pentru 30-35 de minute. Blatul se lasă să se răcească bine apoi se scoate din formă.Cand s-a răcit complet se feliază pe doua niveluri.

Pentru insiropat blatul ;
- 4oo ml apă
- 7 linguri de zahăr tos
- 2 plicuri capucino ciocolată
Apa cu zahărul se pun la fiert şi când s-a topit se adaugă praful de capucino şi se mai fierbe puţin.apoi se lasă să se răcească.
Pentru cremă;
- 5 linguri faină
- 3 linguri cacao
- 4 linguri zahăr
- 750 ml lapte
- 4-5 linguri miez de nucă prăjit şi măcinat
- 5-6 linguri margarină.
Într-o crăticioară de tuci se amestecă făina,zahărul,cacao se adaugă laptele puţin câte puţin şi se pune pe foc amestecând mereu până se desprinde de pe vas apoi se adaugă miezul de nucă şi margarina,se ia de pe foc şi după ce s-a răcorit se dă la rece.
Pentru glazură;
- 6 linguri apă
- 6 linguri zahăr tos
- 3-4 linguri cacao
- 2 linguri unt sau 2 linguri ulei.
Se amestecă zahărul,cacao,apa şi se pune pe foc mic Când zahărul s-a topit , se adaugă untul sau uleiul se ,mai lasă un pic să se topească untul.Se ia de pe foc si se lasă să se răcească puţin.
Se ansamblează tortul.Se însiropează felia de blat se unge cu jumătate din cremă,se aşază a doua felie de blat se însiropează uşor se unge cu crema rămasă,se însiropează. şi partea de deasupra blatului şi se suprapune peste celălalte două.Se toarnă glazura îmbrăcând tot tortul.
Pentru ornat;
- 1 pliculet praf de frişcă
- 150 ml lapte
miez de nucă măcinat amestecat cu o ciocolată mică rasă.
  Praful de frişcă se mixează cu laptele si se dă la rece ,după care se ornează tortul cu un sprit pentru ornat ,iar miezul de nucă se aplică uşor peste glazură îmbrăcând frumos tortul . Poftă bună vă doresc !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu