6 noiembrie 2013

ZACUSCĂ DE FASOLE

Ideală pentru zile de post şi nu numai….

• 1 kg fasole boabe
• 1 kg ceapã
• 15 gogoşari roşii şi frumoşi
• 1 kg morcovi
• 12 linguri de ulei
• 1 borcan de 400 ml bulion
• 2-3 foi de dafin
•1/2 linguriţă cimbru
• 1 lingură zahăr
• sare grunjoasă neiodată, piper
1. Seara se pune fasolea la-nmuiat.
2.Dimineaţa se pune fasolea la fiert, cu sare şi foi de dafin, pânã se-nmoaie.
3. Ceapa se curăţă şi se taie mărunt.
4.Morcovii se curăţă se spală şi se dau pe răzătoarea mică se taie cubuleţe.
5. Gogoşarii se spală se curăţă de cotoare,seminţe şi se taie mărunt.
6.Într-un ceaun de tuci mai mare se încinge uleiul , se adaugă ceapa şi morcovii şi le lăsăm să se soteze, până ceapa devine sticloasă.apoi se adaugă gogoşarii şi amestecăm .Când s-au înmuiat se pune bulionul diluat cu un pic de zeamă de la fasole şi se lasă timp de 25-30 de minute să fiarbă.
7.Se adaugă fasolea , cimbru,zahăr , sare si piper după gust şi 2-3 căni de zeama în care a fiert fasolea. Se lasă mai fierbe cca. 30 de minute amestecând mereu cu o paletă de lemn .până când uleiul începe să se ridice deasupra.
8.Zacusca fierbinte se pune în borcane curate si se acoperă cu capace.
9.Se sterilizează la bain-marie 45 de minute din momentul când apa începe să clocotească. Se pun borcanele într-o pătură groasă până se răcesc complet.apoi se aşază în cămară.
10.Se serveşte rece alături de murături sau o salată de sezon .Succes şi spor la treabă vă dores

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu