6 noiembrie 2013

ZACUSCĂ DIN LEGUME COAPTE

  • Zacusca este un preparat culinar deosebit de apreciat în fiecare gospodărie….



  • 5 kg vinete
  • 3 kg gogoşari roşii şi frumoşi
  • 3 kg ardei graşi
  • 3 kg ceapă
  • 2 kg morcovi
  • 1 kg pătrunjel rădăcini
  • 1 litru de ulei
  • 1 borcan 800 g de bulion
  • 1 căpăţână usturoi
  • 2-3 foi de dafin
  • 1-2 frunze de ţelină
  • 1 lingură zahăr
  • sare,piper

Ceapa se curăţă se taie în două şi se pune în apă rece ca să iasă amăreala,se lasă timp 20-30 de minute.
  1. Ardeii şi gogoşarii se coc şi se pun la aburit într-un vas cu capac,presărându-i cu sare pentru a se curăţa mai uşor. Când s-au aburit se curăţă de pieliţă fără a înmuia degetele în apă,cum se mai obişnuieşte. După ce au fost curăţaţi toţi se îndepărtează cotoarele şi seminţele şi se dau prin maşina de tocat.Sucul scurs de la ardei şi gogoşari dacă nu este amar sau iute, se strecoară de seminţe şi se pune în compoziţie.
  2. Vinetele se coc ,se curăţă de coajă şi se pun într-o strecurătoare să se scurgă de sucul amar şi neplăcut,procedeul durează 1-2 ore. Vinetele scurse,se toacă cu un cuţit de lemn sau unul inoxidabil sau se dau prin maşina de tocat .
  3. Morcovul şi pătrunjelul curăţat şi spălat,se rade pe răzătoarea cu ochiuri mici.
  4. Într-un ceaun de tuci se încinge 1/2 litru de ulei ,se căleşte ceapa tocată mărunt,apoi se adaugă morcovul,pătrunjelul şi se înăbuşă în ulei adăugând şi puţină apă.Când  s-au înmuiat , se toarnă în ceaun vinetele tocate,ardeii,gogoşarii daţi prin maşină, restul de ulei,bulionul,usturoiul pisat mărunt,frunzele de ţelină tăiate mărunt,foile de dafin,,se asezonează cu sare,piper,zahăr. Se pune la fiert în cuptor sau pe tablă pe aragaz la foc moderat şi se amestecă permanent cu o lingură de lemn mai mare ca să nu se prindă zacusca de vas.Zacusca este gata,bine scăzută ,când uleiul începe să se ridice deasupra (compoziţia trebuie să scadă în vas cu 2-3 degete )Spre sfârşitul fierberii,se potriveşte gustul cu sare,piper.
  5. Se toarnă zacusca în borcanele sterilizate cât e fierbinte.Sub borcane este bine să se aşeze lamele la două cuţite metalice pentru a preveni crăparea borcanelor.
  6. În timpul umplerii se urmăreşte să nu rămână goluri de aer în borcan,…e bine să se scuture din când în când borcanul, sau se îndeasă cu coada unei linguri de lemn.Se acperă borcanele cu capace.
  7. Se sterilizează 30-40 minute la bain-marie .Timpul se calculează din momentul când apa începe să clocotească.
  8. PENTRU ÎNCEPĂTORI,IMPORTANT DE REŢINUT ÎN LEGĂTURĂ CU STERILIZAREA LA BAIN-MARIE. APA DIN VASUL DE STERILIZARE TREBUIE SĂ FIE CALDĂ SAU RECE ÎN FUNCŢIE DE COMPOZIŢIA DIN BORCANE……DACĂ COMPOZIŢIA ESTE PUSĂ FIERBINTE  ÎN BORCANE ŞI APA DIN VAS TREBUIE SĂ FIE CALDĂ ŞI INVERS….DACĂ COMPOZIŢIA ESTE RECE SE PUNE APĂ RECE…..
  9. DACĂ SCADE APA DIN VAS ŞI TIMPUL DE STERILIZARE NU ESTE GATA SE COMPLETEAZĂ CU APĂ FIERBINTE ŞI SE CONTINUĂ FIERBEREA.
  10. APA DIN VAS TREBUIE SĂ FIE MEREU LA NIVELUL COMPOZIŢIEI DIN BORCAN.
  11. Succes ,spor la treabă şi poftă bună vă doresc !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu