
.Foarte IMPORTANT este ca absolut toate incredientele să fie la tempertura camerei. Pentru doi cozonaci ai nevoie de..- 1 kg făină cu trei zerouri(000)
- 10 gălbenușuri
- coaja de la o lămîie și de la o portocală
- 250-300 g de zahăr (depinde cât de dulce preferi să fie cozonacul)
- 40 -45 g drojdie proaspătă sau 14 g de drojdie uscată
- 150 g de unt topit dar călduț să fie
- 50 ml de ulei
- o lingură untură
- 350-400 ml lapte călduț în funcție de cît cere aluatul
- o jumătate de linguriță sare
- o esență de vanilie
Pentru umplutură..
- 400 g miez de nucă măcinat
- 75 g cacao
- 150 g zahăr pudră
- esenșă de rom cca 30 ml
- albușurile de ou
Mijloace de măsurare a alimentelor în lipsa câtarului găsești aici
1.Toarnă sarea peste gălbenușuri și batele puțin și lasă-le deoparte.
2.Sfărîmă drojdia proaspătă într-un bol,adaugă o linguriță de zahăr ,puțin lapte călduț și amestecă până devine totul fluid.
3. Peste untul topit adugă cei 50 ml de ulei.
4.Cerne făina de două ori apoi fă un crater în mijloc,adaugă drojdia,zahărul,coaja de lămâie și portocală,gălbenușurile,esența de vanilie și mai bine de jumătate din laptele călduț și începe să amesteci ușor începând din mijloc,mai adaugă lapte dacă mai trebuie și continuă să frămânți(mie mi-au rămas cam 2 linguri de lapte).adaugă untura moale și unge aluatul cu ea și apoi începe să frămânți.
toarnă câte puțin din amestecul de unt și ulei continuînd să frămânți cu ambele mâini....Aduci aluatul de la margine spre mijloc și frămânți...repeți până încorporezi tot untul și aluatul nu se mai lipește de mână..
5.Acum trîntești ușor aluatul de masă(fără să exagerezi) sau pur și simplu îl ridici și îi dai drumul în lighean. ( Deci faci așa ..iei aluatul cu ambele mâini și lași ca și cum ar curge din mâini,îl îndoi în două și îi dai drumul în lighean,și repetți așa de 20 de ori.)
6.Apoi dai o formă rotundă la aluat,acoperă cu o folie de plastic și lași în loc cald să crească.
7.După 30 de minute îl mai frămânți timp de 5 minute....(poți să pui aluatul pe masă și să frămânți...aduci aluatul de la margini spre mijloc)Acoperă cu folie și lași din nou la dospit.
8.Acum te poți ocupa de umplutură..Adaugă cacao peste miezul de nucă,zahărul și amestecă puțin ca să desfaci cacaua să nu aibă cocoloașe,pune și esența de rom ,cam 6-7 albușuri nebătute cît să obții o cremă să poată fi întinsă pe aluat.( să nu fie foarte moale ).Împarte umplutura în 4 părți.
9. Când aluatul a crescut și și-a dublat volumul ...unge masa cu ulei și răstoarnă aluatul.Ideal ar fi să cântărești aluatul pt. al putea împărți în mod egal. Împarte aluatul în două bucăți și apoi fiecare bucată în două.Întinde aluatul cu mâna de forma unui dreptunghi,adaugă umplutura și întinde pe foaie lăsând 2 cm fără.... la una din margini pe lungime.Începe să rulezi foaia(începi cu marginea unsă până la capăt) cât mai strâns,sigilând marginile pt. a nu curge umplutura.(rulezi și sigilezi).Dă deoparte și fă la fel cu cealaltă bucată de aluat.Împletește cele două suluri obținute și așează-l în tava tapetată cu hârtie de copt.Faci la fel și cu celălat cozonac.Lași la dospit pentru 20-30 minute.Bate un gălbenuș de ou sau un ou întreg cu o lingură de lapte și unge bine de tot cozonacii.Bagă tăvile la cuptorul preîncălzit și îi lași 10 minute la 160 de grade,apoi mărește focul la 170 de grade.Coacerea durează 55-60 de minute.După 55 minute de coacere fă proba cu scobitoarea.După ce sau copt îi scoți și îi lași în tavă timp de 10 minute.Apoi îi scoți și îi așezi pe un grătar întorcându-i din 10 în 10 minute pe toate părțile până se mai răcoresc mai tare.Poftă bună !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu