26 august 2015

ALUAT FOIETAJ


Spre deosebire de Aluatul fraged acest Aluat foietaj se poate congela : se asează aluatul crud pe o coală de hârtie de copt și se rulează împreună cu aceasta. Se înfoliază strâns cu folie alimentară (sau se pune într-o pungă de plastic care se închide bine) și se dă la congelator, unde se poate păstra până la 2 luni. Când doriți să îl folosiți, se scoate aluatul din congelator și se decongelează lent în frigider (peste noapte)

  •  2 gălbenușuri
  • 400 de grame de făină 000
  • 1 praf de sare
  • 100 ml apă minerală carbogazoasă
  • 125 ml iaurt gras
  • 175 grame de unt cu 80% grăsime
  • 30 de grame de făină
1. Din gălbenușuri, apă minerală, praful de sare, iaurt și 400 de grame de făină se frământă un aluat neted și elastic (dacă e nevoie se adaugă 1-2 linguri de făină). Aluatul se așează pe planul de lucru uns cu ulei și se împarte în 2 părți egale.
2. Untul se framântă cu făină (30 de grame) până la încorporarea acesteia – făina nu are alt rol decât de a face o mai bună aderența grăsimii la aluat..
3. Se ia una din cele două părți și se întinde pe planul de lucru uns cu ulei într-o foaie pătrat O jumătate din cantitatea de unt amestecat cu făină se distribuie uniform pe toată suprafața foii, apoi se crestează câte două tăieturi pe fiecare din laturile pătratului, făra a le desprinde complet Se pliază către mijloc, pornind dinspre colțuri:De fiecare dată se acoperă mijlocul cu partea opusă celei pliate anterior:Odată colțurile adunate la mijloc, se continuă plierea cu pătratele rămase pe mijlocul laturilor, de fiecare dată acoperind un pătrat deja pliat cu opusul lui : Fiecare bucată de aluat împachetată se așează pe o tavă cu partea spre care s-au făcut plierile în jos, se înfoliază și se lasă 15 minute la frigider.
 După 15 minute se așează câte un pachet pe masa unsă cu ulei pe toată suprafața , cu partea pe care s-au făcut plierile în sus și se întinde aluatul din nou în formă pătrată, efectuând crestături indentice : pentru a întinde începeți prin a presa cu sucitorul pe mijlocul pachetului de aluat,apoi  rotiți sucitorul presând ușor.Se pliază indentic ca prima dată...se dă la frigider pentru aproximativ 30 de minute. După trecerea acestui timp se întinde aluatul (la fel cu a doua pliere, ungând cu ulei suprafața pe care întindem aluatul în foaie de dimensiunea dorită. Rețeta de la Laura Laurențu.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu