26 august 2015

PÂINE CU CARTOFI

  • Este o pâine foarte moale și fină, absolut delicioasă
      - 1 kg faină
  • 500 g cartofi galbeni, făinoși
  • 300 ml lapte sau apă
  • 3 lingurițe sare
  • 1 pliculeț drojdie uscată(7 g)
  • 1 lingură de zahăr
  • 2-3 linguri ulei de măsline
  • Cartofii se curăță, se taie cubulețe și se pun la fiert, în apă cu 1 linguriță de sare. Se spumează și se lasă să fiarbă bine. Se scurge apa, se sfărâmă cartofii cat mai bine posibil, eu folosesc blenderul turnând puțin câte puțin cei 300 ml lapte fierbinte .....trebuie să fie un piure cât mai fin , apoi se lasă la răcit.Făina se cerne, se adaugă drojdia uscată și zahărul și se amestecă. Se toarnă piureul de cartofi călduț, 2 lingurițe de sare și se frământă. Dacă mai este nevoie, se mai adaugă apă călduță, cât să iasă un aluat potrivit.Se toarnă uleiul câte puțin și se frământă.Iese un aluat fraged, pufos, fin, ușor lipicios din cauza cartofilor.Se acoperă cu un șervet curat și se lasă la dospit.După 30 de minute, verificați aluatul și modelați pâinea. Se poate coace în tăvi de orice formă .Se lasă la dospit 20-30 de minute, se unge cu ou bătut, se pot presăra semințe,mac,susan etc. și se coace la 180 de grade în cuptorul preîncălzit.După 30-40 minute se face proba cu scobitoarea . .Din același aluat se pot face gogoși, cornuri, pizza, turte…etc Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu