
Aluat cu drojdie
- 500 de grame făină
- 300 ml apă
- 40 ml ulei
- 1 linguriță de sare
- 1 lingură de zahăr
- 1 cub de 25g drojdie proaspătă
....................................................................... Compoziție pentru uns foile de aluat
- 125 grame unt de cel putin 80% grasime, sau margarina la temperatura camerei
- 70 grame faina
......................................................................... Mod de preparare: Mai întâi se pregătește aluatul de baza, cel cu drojdie. Se cerne făina într-un castron, apoi se face o adâncitură în mijloc.Se fărămițează drojdia în adâncitura aceea și apoi se pune peste ea zahărul și puțină apă calduță din cei 300 ml. necesari. Când drojdia începe să facă bule și-și mărește volumul se frământă aluatul, punându-se restul de apă și uleiul. Se amestecă bine totul, în funcție de tipul de făină folosit e posibil să mai fie necesară o mână de faină, sau nu! Aici se orientează fiecare. Se frământă acest aluat până devine elastic și se dezlipește de pe mâini, se lasă la crescut 20-30 minute,acoperind vasul cu un prosop, să nu se usuce aluatul.
Cât crește aluatul, pregătim compoziția pentru uns foaia de aluat.......amestecăm pur și simplu făina cu untul într-un castron. Când aluatul și-a dublat volumul se întinde o foaie rotundă cam de 7 mm. grosime, se unge cu compoziția pregătită, începând din mijloc către margini, se taie in 8/9 părți aproximativ egale, sub formă de raze, dar nu se duce tăietura chiar până în mijloc.Începem să strângem razele spre mijloc așezându-le una peste cealaltă din părțile opuse. La final obținem o biluță și imediat repetăm operațiunea de întindere a foii, o pensulăm doar cu puțin ulei, după care o tăiem în același mod și o pliem la fel.Rămâne acum să-i dați ce destinație doriți....plăcină,cornuri,etc....Spor în toate !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu