Învârtită, foarte pufoasă și aromată,
- 1 kg faină bună pentru cozonac-000
- 1 cană zăhăr(250 g)
- 2 pliculețe drojdie uscată sau 50 g proaspată
- 50 g unt gras
- 50 ml ulei
- 1 lingură untură
- 300-400 ml lapte
- 5 ouă mari
- 1 praf de sare
- 1 plic zahăr vanilat
- coajă rasă de portocală, lămâie
...............................................................
Pentru umplut
- 200 g unt gras
- 250 g zahăr(1 cană)
- 1 lingură scorțisoară măcinată
....................................................................................................................................................
Pentru uns
- 1 ou
- 1 lingură de lapte
- 1 lingură miere de albine
Se cerne făina și se adaugă în mijloc drojdia uscată, apoi se amestecă.Ouăle se bat cu zahărul până acesta se topește și cu un praf de sare și se lasă deoparte câteva minute, apoi se toarnă peste făină,se adaugă aromele și laptele călduț, dar numai 300 ml la început. Se amestecă bine, dacă mai e nevoie, se mai adaugă lapte călduț, în așa fel încât să iasă un aluat potrivit de moale.Se framântâ acum, ungând mâinile cu ulei amestecat cu untură și unt topit. Se frământă aluatul cel puțin 30 de minute, până când se desprinde de mână și vedeți că are bășicuțe. Se unge masa cu ulei Și se întinde o foaie, cât de mare puteți, se unge cu unt topit și se împăturește ca un cearceaf. Nu se lasă aluatul la crescut . Se taie acum, în funcție de câte învârtite faceți(ies 2 mai mici sau una mare) și se mai întinde încă o dată foaia, se unge din nou cu unt topit și se presară zahărul cu scorțisoară. Se rulează strâns, se face un sul lung se răsucește în formă de colac și se pune într-o formă rotundă , unsă cu unt/untură sau tapetată cu hârtie de copt. Se lasă la crescut, la loc cald, până când își dubleaza volumul. Învârtita se unge cu ou bătut cu o lingură de lapte și se bagă la cuptor, la foc potrivit: pentru 40-45 până când este bine coaptă- se face proba cu scobitoarea.Apoi se scoate învârtita și imediat, fierbinte, se unge cu miere de albine, diluată cu puțină apă.
..................................................................................................................................................................
Se poate umple învârtita cu.........nucă măcinată, brânză, fructe confiate sau uscate, iar dacă nu se pune zahăr la aluat, se poate face cu umplutură sărată: brânză, spanac, jumări, carne etc
Rețeta este probată în bucătărie.
Poftă bună vă doresc !

- 1 cană zăhăr(250 g)
- 2 pliculețe drojdie uscată sau 50 g proaspată
- 50 g unt gras
- 50 ml ulei
- 1 lingură untură
- 300-400 ml lapte
- 5 ouă mari
- 1 praf de sare
- 1 plic zahăr vanilat
- coajă rasă de portocală, lămâie
...............................................................
Pentru umplut
- 200 g unt gras
- 250 g zahăr(1 cană)
- 1 lingură scorțisoară măcinată
....................................................................................................................................................
Pentru uns
- 1 ou
- 1 lingură de lapte
- 1 lingură miere de albine
Se cerne făina și se adaugă în mijloc drojdia uscată, apoi se amestecă.Ouăle se bat cu zahărul până acesta se topește și cu un praf de sare și se lasă deoparte câteva minute, apoi se toarnă peste făină,se adaugă aromele și laptele călduț, dar numai 300 ml la început. Se amestecă bine, dacă mai e nevoie, se mai adaugă lapte călduț, în așa fel încât să iasă un aluat potrivit de moale.Se framântâ acum, ungând mâinile cu ulei amestecat cu untură și unt topit. Se frământă aluatul cel puțin 30 de minute, până când se desprinde de mână și vedeți că are bășicuțe. Se unge masa cu ulei Și se întinde o foaie, cât de mare puteți, se unge cu unt topit și se împăturește ca un cearceaf. Nu se lasă aluatul la crescut . Se taie acum, în funcție de câte învârtite faceți(ies 2 mai mici sau una mare) și se mai întinde încă o dată foaia, se unge din nou cu unt topit și se presară zahărul cu scorțisoară. Se rulează strâns, se face un sul lung se răsucește în formă de colac și se pune într-o formă rotundă , unsă cu unt/untură sau tapetată cu hârtie de copt. Se lasă la crescut, la loc cald, până când își dubleaza volumul. Învârtita se unge cu ou bătut cu o lingură de lapte și se bagă la cuptor, la foc potrivit: pentru 40-45 până când este bine coaptă- se face proba cu scobitoarea.Apoi se scoate învârtita și imediat, fierbinte, se unge cu miere de albine, diluată cu puțină apă.
..................................................................................................................................................................
Se poate umple învârtita cu.........nucă măcinată, brânză, fructe confiate sau uscate, iar dacă nu se pune zahăr la aluat, se poate face cu umplutură sărată: brânză, spanac, jumări, carne etc
Rețeta este probată în bucătărie.
Poftă bună vă doresc !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu