O rețetă simplă,gustoasă .......fără conservanți sau alte chimicale
- 1 kg burtă de porc fără multă grăsime..... și aibă acele
straturi de carne și grăsime
.........................................................................
Pentru baiț (saramură)
- 40 g sare mare neiodată
- 1 l apă
- 1 frunză dafin
- 1 linguriță cimbru
- 1 jumătate linguriță boia de ardei iute
- 1 linguriță piper boabe
............................................................................
Amestec de condimente pentru uns kaizerul
- 1 capățână de usturoi
- 1 linguriță de sare
- 1 lingură de boia de ardei dulce
- 1 linguriță de piper măcinat
- 1 vârf de linguriță semințe de fenicul sau anason
- 5-6 boabe de ienibahar
- 5-6 bobițe de coriandru
- 1 linguriță de cimbru
............................................................................................................................................................
Burta se taie în bucăți cam de 10 cm lățime și lungi cât să încapă în oală.Saramura nu se fierbe se face la rece , la fiecare 1 l de apă, se adauga 40 g de sare pentru murături neiodată și se amestecă până se topește sarea. Se așează bucățile de
kaizer într-un vas care să încapă la frigider(iarna se pot
lăsa vasul în balcon). Se toarnă saramura peste și se adaugă și condimentele. Trebuie să fie acoperite bine bucățile de
carne cu saramură.Se lasă în saramură 48 de ore. După acest timp, se scot bucățile de kaizer, se șterg cu șervete de
hârtie, ca să absoarbă umezeala din ele și se pun la afumat. Dacă aveți
posibilitatea, dacă nu puteți afuma, săriți peste acest etapă.Afumarea se face cu
lemn de pomi fructiferi sau lemn de fag. Apoi se scot bucățile de carne de la fum și se pun la fiert. Le fierbem în
abur, nu în apă. Aveți nevoie de o oală înaltă în care
se pune apă cam de o palmă. Deasupra se pun bucățile de carne, atârnate
pe niște șipculițe, în așa fel ca sa nu atingă apa. Se acoperă cât mai bine posibil cu folie de aluminiu, capac să nu iasă aburul afară Se fierbe la foc mic 30-40 minute din momentul în care apa dă în clocot.
Se pregătește amestecul de condimente: se pisează usturoiul și se amestecă cu celelalte condimente și puțină apă, să fie o pastă Se scot bucățile de kaizer de la abur și așa fierbinți, se ung rapid cu amestecul de condimente. Se pun într-un vas și se acoperă bine, se lasă să se răceasca încet și să-și tragă condimentele.
Poft bună !
Se pregătește amestecul de condimente: se pisează usturoiul și se amestecă cu celelalte condimente și puțină apă, să fie o pastă Se scot bucățile de kaizer de la abur și așa fierbinți, se ung rapid cu amestecul de condimente. Se pun într-un vas și se acoperă bine, se lasă să se răceasca încet și să-și tragă condimentele.
Poft bună !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu