14 decembrie 2015

PIFTIE DE PORC


- Cap şi picioare de porc, sare, usturoi, ceapă.
- La 1 kg de carne se pune 1 l de apă.
Căpăţîna şi picioarele de porc se pîrlesc, se rad bine de păr, se spală şi se pun într-o oală cu apă la opărit. Cînd este aproape să dea în clocot, se
ia vasul de pe foc, se scurge de apă şi se umple cu apă rece, după care se spală atît carnea cît şi oala. În acelaşi timp se mai controlează dacă au mai rămas locuri nerase bine de negreală sau de păr. După aceea se aşează din nou picioarele şi căpăţîna într-o oală încăpătoare, care se umple cu apă şi se pune la foc puternic să fiarbă,curăţindu-se de spumă de cîte ori se
formează, apoi se lasă să fiarbă încet cu capacul puţin dat la o parte, ca să aibă pe unde ieşi aburul, altfel zeama devine tulbure. După ce a fiert 1—2 ore se adaugă sare, ceapă, 1 căpăţînă de usturoi tăiată în două, 1 foaie de dafin şi se lasă să fiarbă în continuare încet, pînă ce toată carnea se desprinde de pe oase. Se scoate apoi zeama şi se lasă să se răcească puţin carnea fiartă, ca să se poată îndepărta oasele din carne. Zeama se strecoară, se degresează de grăsimea de deasupra şi după ce s-a răcit puţin se potriveşte de sare şi, după gust, de usturoi pisat, apoi se strecoară. Carnea se împarte în farfurii adînci, în castronele sau în forme,iar deasupra se toarnă zeama şi se lasă la rece să se închege.
Poftă bună vă doresc !



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu