
- Aluatul cu drojdie care nu crește trebuie întins din nou pe masa de lucru,presărat cu puțin praf de copt și frământat din nou.
- Drojdia o puteți verifica dacă e bună ,sau nu.Puneți o bucățică într-un pahar cu apă fierbinte.Dacă drojdia plutește ,aluatul va dospi ...dacă se duce la fund ,nu mai are putere.
- Drojdia de bere amestecată în hrana pisicilor sau a cîinilor îndepărtează puricii.
- Când aluatul cu drojdie a crescut prea mult și nu-l băgăm imediat la cuptor,deasupra lui se așează o hârtie albă umezită cu apă.
- Blaturile de tort se coc în forme unse numai pe fund.Ungerea pereților laterari le face să iasă strâmbe.
- Borșul sau zeama de varză înainte de a fi puse în ciorbă,se fierb separat,cu o ceapă.
- Cozonacul sau alte prăjituri nu se ard în cuptor,dacă se pune sare dedesubtul tăvii de copt.
- Când cozonacul se bagă la copt ,cuptorul trebuie să fie încins bine.La început dăm focul mai mic astfel încât cozonacii să crească,apoi dăm focul mai mare ,ca să se rumenească.
- Carnea de miel sau de oaie ,ca să nu aibă miros și să fie mai fragedă ,se opărește cu lapte clocotit.Laptele trebuie să acopere bucățile de carne.Dacă cantitatea de carne e mai mare ,laptele se poate lungi cu apă.
- Cartofii din cămară nu încolțesc ,dacă se pun lângă ei și câteva mere.
- Preparatele din pește vor fi delicioase dacă vor fi servite în vase ce au fost în prealabil frecate cu coajă de lămâie.
- Pentru ca peștele decongelat să-și mențină calitățile organoleptice puneți-l la decongelat în lapte dulce.
- Un albuș de ou proaspăt ,bătut spumă,va da gust și aspect deosebit piureului de cartofi.
- Laptele nu se prinde de fundul oalei dacă înainte de fierbere clătiți vasul cu apă rece sau îl ungeți cu unt.
- Maioneza tăiată se poate repara....Scoateți o lingură de maioneză într-un castron separat .Picurați încet în ea,frecând tot timpul,o lingură cu apă caldă,până începe să se lege.Se adaugă apoi ,puțin câte puțin,restul de maioneză tăiată.....Se mai poate repara cu oțet....Puneți într-un vas 2 linguri de oțet să se înfierbânte pe foc,apoi vărsați în oțetul fierbinte jumătate din maioneză.Luați vasul de pe foc și amestecați bine ,apoi încorporați și restul de maioneză tăiată.
- Dacă vreți să vă reușească întotdeauna maioneza ...Procedați în felul următor.......Un gălbenuș proaspăt bine separat de albuș ,se pune într-un bol sau o farfurie adâncă,acoperindu-l cu puțină sare și câteva picături de oțet din vin .Se lasă așa câteva minute.Oțetul încheagă ușor gălbenușul pe care îl desfaceți cu lingura de lemn. Amestecați un minut, până vedeți că gălbenușul prinde a se întări.Atunci turnați treptat uleiul ,frecând în aceeași direcție cu lingura de lemn.În câteva minute , maioneza se îngroașă.Acum puteți pune ulei fără teama că maioneza se taie. Un alt secret a unei maioneze reușite este ca toate încredientele....ou,ulei,zeamă de lămâie sau muștar ,să aibă aceeași tempertură.
- Mâncarea afumată,se poate drege așa...Mutați totul într-un vas curat și puneți 1-2 cepe crude( întregi),lăsați să dea câteva clocote după care o scoateți .Ceapa absoarbe tot mirosul.
- Mirosul de conopidă degajat în bucătărie atunci când fierbeți această legumă se va atenua dacă puneți în același vas și 2-3 morcovi curățați de coajă.
- Înainte de a spăla crătițile în care ați fiert lapte ,umpleți-le cu apă rece și,după o oră,udați cu ea florile din ghivece.
- Pentru ca lichidele calde să se păstreze în termos cât mai mult timp fierbinți ,spălați bine termosul cu apă clocotită,înainte de a-l umple cu ceai sau cafea.
- Când dezghețați frigiderul(scos din priză bineînțeles),spălați interiorul acestuia cu apă și oțet în părți egale.Limpeziți cu multă apă rece.După ce puneți frigiderul din nou în priză,lăsați în interioul său o farfuriuță cu bicarbonat,pentru a se elimina mirosurile.
- Cojile de ou uscate și măcinate sunt un excelent îngrășământ pentru flori
- Dacă bănuiți că în ghivecele cu flori de pe balcon s-au cuibărit râme și viermișori,udați-le 5-6 zile cu apă în care ați pus la macerat câteva mucuri de țigări.Atenție nu lăsați la îndemâna copiilor !.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu